06 July 2020

Delftse startup DeNoize op weg om geluidsoverlast rondom Schiphol te tackelen

Het RIVM concludeert dat een miljoen Nederlanders last heeft van geluid van auto’s, treinen, vliegtuigen en windmolens, wat leidt tot ernstige gezondheidsproblemen zoals slaapstoornissen en hartproblemen.

DeNoize, een jonge hightech startup uit Delft en winnaar van de Accenture Blue Tulip Awards 2020 in de categorie Living & Working, heeft een innovatieve oplossing ontwikkeld om geluidsoverlast aan te pakken – een slim raamsysteem dat tot 90% reductie wil realiseren tegen het geluid van buiten. Gesteund door Royal Schiphol Group doet DeNoize onderzoek om inzicht te krijgen in de beleving van luchtvaartgeluid door omwonenden. Het onderzoek start in oktober 2020 en duurt een maand. Het doel van het onderzoek is om de effecten van geluid op het welzijn van de bewoners te begrijpen en te onderzoeken hoe DeNoize een rol kan spelen bij het verbeteren van de levenskwaliteit in de buurt van geluidsbronnen zoals luchthavens, snelwegen en treinstations.

Het onderzoek is ontworpen om volledig op afstand te worden uitgevoerd via een online platform. De deelnemers (buurtbewoners) wordt gevraagd om hun akoestische omgeving (soundscape) te simuleren en verschillende online taken uit te voeren die zijn ontworpen om hun perceptuele, emotionele en cognitieve respons te meten. Bovendien worden de deelnemers gevraagd om de wenselijkheid te beoordelen van individuele geluiden die ze dagelijks horen, waardoor ze zich rustiger en productiever voelen.

Mensen lijden echt onder geluidsoverlast. De kwaliteit van leven daalt en je woont niet meer prettig. Terwijl de overlast vaak te vermijden of zelfs op te lossen is.

Prof. Dr. Tjeerd Andringa

Associate Professor at
the university of groningen

De inzichten uit dit onderzoek dienen om de soundscapes in de woningen van bewoners te optimaliseren, wat mogelijk leidt tot meer comfort en een gezondere leefomgeving rond Schiphol. Het onderzoek wordt onafhankelijk uitgevoerd door DeNoize onder begeleiding van prof. Dr. Tjeerd Andringa, van de Rijksuniversiteit Groningen die expert is in geluidsperceptie en soundscape design. Momenteel zoekt DeNoize naar bewoners die dicht bij geluidsbronnen wonen, zoals luchthavens, snelwegen en treinstations, om deel te nemen aan dit onderzoek en feedback te geven over hun perceptie van geluid van buiten. We nodigen bewoners uit om mee te doen en DeNoize te ondersteunen bij het verder ontwikkelen van een oplossing op maat voor hun geluidsproblemen. Bewoners kunnen zich via de volgende link aanmelden voor het onderzoek en nemen ongeveer een half uur in beslag.  onderzoek pagina>

Juist in deze tijd dat het in Nederland een stuk rustiger is, moeten we kijken hoe we ons beter kunnen voorbereiden op de toekomst.

Aman Jindal

CEO, DeNoize

Dit is de eerste fase van tweedelig onderzoek naar de impact van buitengeluid op omwonenden. In de volgende fase is DeNoize van plan een experimentele campagne te voeren om het daadwerkelijke geluid in de woningen van bewoners te meten en te correleren met de inzichten die tijdens de 1e fase zijn opgedaan. Het onderzoek wordt ondersteund door Royal Schiphol Group omdat zij het potentieel van DeNoize-technologie zien om de impact van luchtvaartgeluid te minimaliseren en de levenskwaliteit van hun buren te verbeteren.

Over DeNoize 
Opgericht in 2018, is DeNoize een hightech startup gevestigd in Nederland. De twee medeoprichters, Aman Jindal & Olivier Schevin, richtten DeNoize op met als missie het probleem van geluidsoverlast aan te pakken en de toekomst van onroerend goed mogelijk te maken met een hoger comfort en een gezondere leefomgeving. DeNoize ontwikkelt slimme ramen met actieve ruisonderdrukkingstechnologie die tot 90% reductie tegen het buitengeluid wil bereiken. De slimme ramen kunnen bepaalde buitengeluiden waarnemen, filteren en versterken die bewoners van het gebouw wel willen horen (bijv. Vogels, regen, enz.), Waardoor ze akoestisch verbonden blijven met hun buitenwereld.

Share this press release

Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Share on email

Latest news

Recieve our newsletter

When you submit this form you indicate that you have taken note of the terms and conditions of our Privacy policy and give your permission for the data usage that corresponds to this.

en_USEN